Bahan-bahan:
1 ekor ayam
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Cara-cara:
Ayam potong 2 pun boleh, potong 4 pun boleh. Saya potong kecil je.
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Cara-cara:
Ayam potong 2 pun boleh, potong 4 pun boleh. Saya potong kecil je.
Lumur dengan garam dan kunyit.
Halia dan bawang putih tumbuk sampai lumat.
Kemudian satukan dengan ayam tadi. Perap sementara sediakan kuah percik.
Bahan-bahan :
Halia dan bawang putih tumbuk sampai lumat.
Kemudian satukan dengan ayam tadi. Perap sementara sediakan kuah percik.
Bahan-bahan :
5 biji bawang merah kecil
3 biji bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
1 keping asam gelugor / asam keping
Santan ikut kuah nak banyak mana.
Gula.
Garam.
Minyak masak.
Cara-cara:
Serai, halia, bawang putih dan bawang merah dikisar sehingga hancur.
Cara-cara:
Serai, halia, bawang putih dan bawang merah dikisar sehingga hancur.
Tumis bahan kisar sehingga garing.
kemudian masukkan santan dan asam gelugor. Kena sentiasa kacau dan api sederhana.
Sampai nampak kuah dah pekat dan pecah minyak.
Masukkan garam, gula.
Kemudian boleh bakar ayam.
Sesambil bakar, boleh lumurkan ayam dengan kuah percik, kemudian bakar lagi.
Tapi nuyun suka tenggelamkan ayam terus dalam periik macam ni. Sekali hadap je habis. Cubalah ye, mudah je.
Sempat snap yang dalam periuk sahaja. Yang lain semua sudah selamat dijamu.
Cubalah. Pasti puas hati.
Entri ke 17
Sempat snap yang dalam periuk sahaja. Yang lain semua sudah selamat dijamu.
Cubalah. Pasti puas hati.
Entri ke 17
0 comments:
Post a Comment
TINGGALKAN KOMEN