Teks: Nurulhuda Mohd Najmi
Bismillah
Baru je sekejap tadi menyiapkan hidangan tengahari. Jadi disini nuyun akan kongsikan resepi hari ni.
SUMBER.
Alhamdulillah, rasa memang sedap hingga licin sepinggan ayam kfc ni. Jom kita tengok cara penyediannya.
Ayam Goreng ala KFC
(Resepi asal diambil dari Khalid Lid)
Bahan-bahan.
Bahan perapan
1 ekor ayam dipotong 12 bahagian
2 batang serai *
10 mm halia *
1 bawang besar *
2 ulas bawang putih * (* bahan dikisar)
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah kari daging
4 biji telur
Air (untuk kisar)
1 sudu teh rempah campuran
Jus lemon
Garam
Gula
Tepung beras
Bahan Campuran kering
Tepung gandum
Campuran herba kering
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam
Gula
Minyak masak
Langkah-langkah
1. Serai, bawang besar, bawang putih dan halia dikisar.
2. Gaulkan bahan dikisar, cili kisar, rempah kari, rempah campuran, garam, gula dan telur.
3. Campurkan tepung beras dan gaul rata. Masukkan ayam dan perap selama sekurang-kurangnya 1 jam.
4. Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, serbuk kari, herba kering, serbuk lada hitam, garam dan sedikit gula. (Campuran kering)
5. Panaskan minyak dalam kuali untuk gorengan tenggelam (deep frying)
.
6. Gaul ayam yang diperap dan gulingkan ke atas campuran kering.
7. Masukkan ayam yang digaul ke dalam minyak yang betul-betul panas.
8. Selepas dimasukkan ke dalam minyak kecilkan api. Biarkan gorengan menjadi kuning keemasan.
.
9. Untuk mengekalkan kegaringan, ayam yang telah digoreng dibakar semula di dalam ketuhar. Keluarkan untuk dihidang.
Mudah je kan. Cubalah, mesti tiap-tiap hari anak minta buatkan. Oklah, itu je, Penat gak menaip panjang lebar ni. Jumpa lagi.
Salam ukhuwah fillah.
Entri ke5.
Bismillah
Baru je sekejap tadi menyiapkan hidangan tengahari. Jadi disini nuyun akan kongsikan resepi hari ni.
SUMBER.
Alhamdulillah, rasa memang sedap hingga licin sepinggan ayam kfc ni. Jom kita tengok cara penyediannya.
Ayam Goreng ala KFC
(Resepi asal diambil dari Khalid Lid)
Bahan-bahan.
Bahan perapan
1 ekor ayam dipotong 12 bahagian
2 batang serai *
10 mm halia *
1 bawang besar *
2 ulas bawang putih * (* bahan dikisar)
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah kari daging
4 biji telur
Air (untuk kisar)
1 sudu teh rempah campuran
Jus lemon
Garam
Gula
Tepung beras
Bahan Campuran kering
Tepung gandum
Campuran herba kering
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam
Gula
Minyak masak
Langkah-langkah
1. Serai, bawang besar, bawang putih dan halia dikisar.
2. Gaulkan bahan dikisar, cili kisar, rempah kari, rempah campuran, garam, gula dan telur.
3. Campurkan tepung beras dan gaul rata. Masukkan ayam dan perap selama sekurang-kurangnya 1 jam.
4. Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, serbuk kari, herba kering, serbuk lada hitam, garam dan sedikit gula. (Campuran kering)
5. Panaskan minyak dalam kuali untuk gorengan tenggelam (deep frying)
.
6. Gaul ayam yang diperap dan gulingkan ke atas campuran kering.
7. Masukkan ayam yang digaul ke dalam minyak yang betul-betul panas.
8. Selepas dimasukkan ke dalam minyak kecilkan api. Biarkan gorengan menjadi kuning keemasan.
.
9. Untuk mengekalkan kegaringan, ayam yang telah digoreng dibakar semula di dalam ketuhar. Keluarkan untuk dihidang.
Mudah je kan. Cubalah, mesti tiap-tiap hari anak minta buatkan. Oklah, itu je, Penat gak menaip panjang lebar ni. Jumpa lagi.
Salam ukhuwah fillah.
Entri ke5.