Bismillah.
Makan pagi dengan mee kuah. Itupun sebab bahan-bahan dah ada. Cepat dan mudah.
Apakata tengok resepinya. Kalau suka, boleh cuba.
Mee Kuah Resepi Kelantan
Bahan-bahan :-
Udang, sotong, ayam, daging.
Terpulang mahu banyak mana.
Fishball, fishcake.
Kalau suka.
1 paket mi kuning.
Sayur ikut suka.
Tomato 1 biji yang saiz besar. Potong 4.
Bawang merah 5 biji tumbuk
Bawang putih 3 biji tumbuk
Lada hitam 1 sudu besar tumbuk
3 sudu besar sos ikan. (Optional)
1 sudu sos tiram.
Minyak masak 3 sudu besar.
Garam.
Lada putih.
Air secukupnya untuk kuah. Nak kuah banyak, air kena banyak juga.
Caranya :-
Panaskan minyak masak, tumis bahan tumbuk sampai garing ye.
Masukkan sos tiram dan sos ikan.
Kemudian masukkan air. Tunggu sampai mendidih.
Bila dah mendidih, masuk pula ayam, daging. Tunggu sampai empuk.
Kemudaian masukkan udang, sotong, fishball, fishcake.
Agak-agak dah empuk semua lauk.
Tambah garam dan lada putih. Rasalah sesedap rasa. Hehehe.
Akhir sekali masukkan sayuran dan mee.
Tunggu sampai mendidih.
Tutup api dah boleh dihidang.
Nak bagi rasa tambah ummpphhh!
Masa hidang, letak perahan asam limau. Daun sup. Daun bawang, kacang tumbuk dan sambal kicap. Sos cili.
Cubalah ye, sangat mudah.
Salam ukhuwah fillah.
Entri ke 21
Makan pagi dengan mee kuah. Itupun sebab bahan-bahan dah ada. Cepat dan mudah.
Apakata tengok resepinya. Kalau suka, boleh cuba.
Mee Kuah Resepi Kelantan
Bahan-bahan :-
Udang, sotong, ayam, daging.
Terpulang mahu banyak mana.
Fishball, fishcake.
Kalau suka.
1 paket mi kuning.
Sayur ikut suka.
Tomato 1 biji yang saiz besar. Potong 4.
Bawang merah 5 biji tumbuk
Bawang putih 3 biji tumbuk
Lada hitam 1 sudu besar tumbuk
3 sudu besar sos ikan. (Optional)
1 sudu sos tiram.
Minyak masak 3 sudu besar.
Garam.
Lada putih.
Air secukupnya untuk kuah. Nak kuah banyak, air kena banyak juga.
Caranya :-
Panaskan minyak masak, tumis bahan tumbuk sampai garing ye.
Masukkan sos tiram dan sos ikan.
Kemudian masukkan air. Tunggu sampai mendidih.
Bila dah mendidih, masuk pula ayam, daging. Tunggu sampai empuk.
Kemudaian masukkan udang, sotong, fishball, fishcake.
Agak-agak dah empuk semua lauk.
Tambah garam dan lada putih. Rasalah sesedap rasa. Hehehe.
Akhir sekali masukkan sayuran dan mee.
Tunggu sampai mendidih.
Tutup api dah boleh dihidang.
Nak bagi rasa tambah ummpphhh!
Masa hidang, letak perahan asam limau. Daun sup. Daun bawang, kacang tumbuk dan sambal kicap. Sos cili.
Cubalah ye, sangat mudah.
Salam ukhuwah fillah.
Entri ke 21
0 comments:
Post a Comment
TINGGALKAN KOMEN