Pages

notice board

Masalah Stress Dan Obesiti:Penyelesaiannya

 Bismillah.

Teks: Nurulhuda Mohd Najmi


Perkongsian untuk hari ini adalah tentang masalah Stress. Tidak ramai yang tahu sebenarnya masalah stressni boleh mengakibatkan,

1- menggangu sistem pencernaan kita(sakit perut,sembelit,cirit),

2- menjejaskan sistem imuniti badan (mudah demam),

3- meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah tinggi, sukar tidur,

4- penambahan berat badan.


sangat menarik point yang ke 4 ni, berat badan naik bukan sahaja sebab anda banyak makan. Tapi kalau anda stress pun boleh menyumbang ke arah overweight/obesiti.


Jadi utk mengawal stress, anda perlukan vitamin B Complex. Disini saya nak berkongsi bagaimana B Complex membantu. Mari lihat ahli keluarga Vitamin B Complex- Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3 (niacin), Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B9 (asid folic), Vitamin B12. Kesemua jenis vitamin B ni diperlukan oleh badan anda.
  1. Vitamin B1~menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisma.
  2. Vitamin B2~Memproses asid amino dan lemak.Juga membantu mengaktifkan vitamin B-6 dan asid folik.
  3. Vitamin B3~Membantu mengurngkan kolestrol didalam darah dan pengaliran kolestrol dalam darah;membantu dalam kesihatan kulit yang baik,membantu sistem pencernaan. Kajian klinikal membuktikan kadar B3 yang rendah dapat menyebabkan depresi dan seterusnya meninggikan kadar utk menjadikan seseorang psyco/sakit mental.
  4. Vitamin B5~Membantu mengurangkan stress fizikal/mental; membantu mengurangkan penuaan pramatang.
  5. Vitamin B6~Vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin didalam otak kerana ketidak seimbangan serotonin akan menyebabkan depressi.
  6. Vitamin B9~Bersama2 dengan vitamin B12, vitamin B9 membantu fungsi neurotransmitter as well as aktiviti mengurangkan depresi didlm badan
  7. Vitamin B12~Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah. Kekurangan B12 akan menyebabkan depressi,tidak tenteram.
Bagi saya yang kadang-kadang stress dengan business, saya memilih B- Complex dari jenama Shaklee. Kenapa?

Ia mengandungi Sistem Penyerapan Bioaktif.
~Asid folik tambahan dan vitamin B penting tidak mudah diserap. Oleh itu, Shaklee berjaya menghasilkan kandungan asid folik yang unik serta boleh membuatkan zat makanan lebih mudah diserap dan teknologi berpaten ini eksklusif untuk Shaklee. 
~Mudah di telan. 
~Mengandungi kesemua 8 Vitamin B yang penting termasuk 100% Nilai Harian biotin.

Semoga perkongsian ini berguna untuk semua, kerana kesan daripada stress/ depresi amatlah buruk. Jika dibiarkan boleh menjurus ke penyakit fizikal.
~ overweight, obesiti, jantung, sakit perut, cirit dan byk lagi
~ dan yang lebih parah ia juga boleh menyebabkan penyakit mental yg kronik.

Akhir kata, sayangilah diri anda kerana saya yakin ramai diluar sana yang sayangkan anda.

Salam ukhuwah fillah.

Entri ke13

0 comments:

Post a Comment

TINGGALKAN KOMEN

Disclaimer #1

Segala perkongsian di blog ini, tiada kaitan dengan mana-mana pihak kecuali yang dinyatakan sebaliknya. Sebarang pemahaman dari pembacaan, adalah tanggungjawab anda sendiri.

Disclaimer #2

Tidak dibenarkan sama sekali, mem'PRINT SKRIN' sebarang artikel dari web ini, kecuali dengan keizinan saya sebagai pemilik blog.

TERIMA KASIH.
 
Copyright © Diari Seorang Wahm:NuyunNajmi | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in