Teks: Nurulhuda Mohd Najmi
Bismillah.
Hari minggu ni biasanya tak keluar pergi mana-mana. Sebab semalam sudah sakan berjalan ke Pesta Buku PWTC. Jadi gulai ni untuk makan tengahari ni. Resepi pula dari mak nuyun sendiri.
Ok jom kita tengok resepinya.
Bahan bahan:
1 ekor ayam dipotong 12
4 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1/2 inci halia
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar air asam jawa
2 batang serai - ketuk
5 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
Lada solok - jika ada
1 biji kelapa parut - ambil santan (Ikut kuah nak banyak mana)
Cara membuatnya-
1. Bawang, kunyit, halia dan lengkuas dikisar halus. Kemudian masukkan ke dalam periuk.
2. Masukkan cili kisar dan santan. Kacau perlahan sehingga sebati.
3. Kemudian masukkan ayam, serai, air asam jawa dan masak sampai menggelegak.
4. Bila nampak ayam sudah empuk dan sebati. Tambah daun limau purut, asam keping dan garam.
Kena sentiasa dikacau. Kemudian masukkan lada solok, sesuaikan rasa, sudah boleh tutup api.
Tugasan ke19
0 comments:
Post a Comment
TINGGALKAN KOMEN