Bismillah.
Teks: Nurulhuda Mohd Najmi
Hari ni nuyun nak kongsikan resepi turun temurun. Setiap kali raya, biskut Dahlia atau Semperit ni mesti kena ada. Sebabnya,memang kegemaran 1 keluarga, terutama sekali suami nuyun.
Istimewanya biskut ni, rasanya yang gebu dan nyaman sahaja bila cair di dalam mulut. Hehehe..
Cubalah buat ye, kena rasa dulu. Baru tahu perasaannya. Ohsem!
1 Buku Buttercup
2 Biji Kuning Telur
1/3 Cawan Gula Kastor
2 Cawan Tepung Jagung
2 Cawan Tepung Kastad
1 Sudu Teh Esen Vanila
1 Cawan Susu Tepung
(Tak kisah jenama apa) *optional
Gandum secukupnya.
(ditambah sedikit demi sedikit sampai doh tidak melekat di tangan).
Cara membuatnya,
Satukan mentega dan gula. Kacau sebati.
Kemudian masukkan kuning telur. Esen vanila.
Sebatikan. Tak perlu kacau terlalu lama.
Masukkan tepung jagung, uli sekejap.
Kemudian tepung kastad dan susu tepung.
Agak2 doh melekat di tangan, masukkan gandum sedikit demi sedikit.
Sehingga doh agak lembut dan tidak melekat.
Boleh di terap dan dibakar.
Suhu 150° ,selama 20minit.
Mengikut suhu oven masing2.
Oklah, ini rupanya. Saiz biskut semperit dahlia nuyun ni agak giant ye. Biasalah, nak cepat siap.
Biasanya, saiz semperit dahlia ni comel je, sekali ngap masuk mulut.
Kalau dengan saiz giant macam ni, kena 2x ngap ye uols.
Apapun, yang penting. Homemade biskut.
Selamat berpuasa semua. :-D
Teks: Nurulhuda Mohd Najmi
Hari ni nuyun nak kongsikan resepi turun temurun. Setiap kali raya, biskut Dahlia atau Semperit ni mesti kena ada. Sebabnya,memang kegemaran 1 keluarga, terutama sekali suami nuyun.
Istimewanya biskut ni, rasanya yang gebu dan nyaman sahaja bila cair di dalam mulut. Hehehe..
Cubalah buat ye, kena rasa dulu. Baru tahu perasaannya. Ohsem!
1 Buku Buttercup
2 Biji Kuning Telur
1/3 Cawan Gula Kastor
2 Cawan Tepung Jagung
2 Cawan Tepung Kastad
1 Sudu Teh Esen Vanila
1 Cawan Susu Tepung
(Tak kisah jenama apa) *optional
Gandum secukupnya.
(ditambah sedikit demi sedikit sampai doh tidak melekat di tangan).
Cara membuatnya,
Satukan mentega dan gula. Kacau sebati.
Kemudian masukkan kuning telur. Esen vanila.
Sebatikan. Tak perlu kacau terlalu lama.
Masukkan tepung jagung, uli sekejap.
Kemudian tepung kastad dan susu tepung.
Agak2 doh melekat di tangan, masukkan gandum sedikit demi sedikit.
Sehingga doh agak lembut dan tidak melekat.
Boleh di terap dan dibakar.
Suhu 150° ,selama 20minit.
Mengikut suhu oven masing2.
Oklah, ini rupanya. Saiz biskut semperit dahlia nuyun ni agak giant ye. Biasalah, nak cepat siap.
Biasanya, saiz semperit dahlia ni comel je, sekali ngap masuk mulut.
Kalau dengan saiz giant macam ni, kena 2x ngap ye uols.
Apapun, yang penting. Homemade biskut.
Selamat berpuasa semua. :-D
0 comments:
Post a Comment
TINGGALKAN KOMEN