Bismillah,
Teks: Nurulhuda Mohd Najmi
Dekat2 nak puasa ni, teringin buat kek coklat, google punya google, jumpalah blog kak hasue ni. Sebenarnya dulu2 pun selalu juga rujuk blog kak hasue ni untuk buat kek, tapi dah lupa link. Oklah, share dulu resepi, gambar nanti menyusul ye.
Super Moist Chocolate Cupcake
By:Kak Hasue
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 180g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
*Papercups/kertas cawan secukupnya
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk. Setelah sebati,tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur kek yang halus dan benar2 sebati.
3. Masukkan adunan separas 2/3 ke cawan kertas. Memandangkan adunan agak cair,adalah mudah untuk menuang adunan menggunakan jug ke dalam papercup. Bakar selama 20 minit bergantung pada jenis oven dan saiz papercup.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn buttercream atau hiasan pilihan..enak juga dihidangkan begitu sahaja.. Selamat mencuba!
mudah je sebenarnya, nanti kalian semua cubalah k. ;-)
0 comments:
Post a Comment
TINGGALKAN KOMEN